13 τροφές που δεν ανήκουν στο ψυγείο

Παρά τα όσα μάθαμε από τις μαμάδες μας, πως δηλαδή μερικά τρόφιμα είναι προτιμότερο να συντηρούνται στο ψυγείο, αυτό δεν είναι πάντα αληθινό.


Υπάρχουν μερικά που χάνουν σε γεύση και ποιότητα όταν διατηρούνται στο ψυγείο και άλλα που αλλοιώνονται πολύ γρηγορότερα από ότι αν τα διατηρούσαμε εκτός ψυγείου. Ποιά είναι αυτά;


1. Πατάτες
Η διατήρηση στο ψυγείο αλλοιώνει τη γεύση όλων των ειδών πατάτας. Διατηρήστε τις εκτός ψυγείου, σε σκοτεινό και δροσερό σημείο και κατά προτίμηση σε διάτρητη χάρτινη σακούλα. Οι πλαστικές σακούλες ευνοούν τη συγκέντρωση υγρασίας και την ανάπτυξη μούχλας.



2. Καυτερές και λοιπές έτοιμες σάλτσες
Μετά το άνοιγμα μπορούν να ζήσουν ευτυχισμένες μέχρι και 3 χρόνια στο ράφι με τα μπαχαρικά σας. Οι περισσότεροι από εμάς ανοίγουμε πχ. τη soy sauce ή το tabasco και μετά τα συντηρούμε στο ψυγείο. Αυτό είναι λάθος γιατί δε προσφέρει τίποτα η συντήρηση του ψυγείου στο χρόνο ζωής του προϊόντος.


3. Ψωμί
Το ψυγείο στεγνώνει το ψωμί πολύ γρήγορα. Αν δε σκοπεύετε να καταναλώσετε όλο το ψωμί σας κρατήστε αυτό που σας χρειάζεται για 3-4 ημέρες και καταψύξτε το υπόλοιπο.



4. Κρεμμύδια
Διατηρήστε τα όπως τις πατάτες σε σκοτεινό και δροσερό σημείο του σπιτιού και κατά προτίμηση σε διάτρητη χαρτοσακούλα. Χωρίστε τα από τις πατάτες γιατί δε τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους. Θα χαλάσουν αμφότερα στο άψε-σβήσε αν συγκατοικήσουν.


5. Σκόρδο
Θα διατηρηθεί εκτός ψυγείου για 2, ίσως και 3 μήνες περίπου. Η συντήρηση του σκόρδου στο ψυγείο μειώνει την ένταση της γεύσης του και επιταχύνει την αλλοίωση του μιας και η υγρασία που υπάρχει μέσα σε αυτό ευνοεί την ανάπτυξη μούχλας. Αν επιλέξετε να το συντηρήσετε στο ψυγείο πολτοποιημένο πρέπει να το χρησιμοποιήσετε εντός 3 ημερών το πολύ.


6. Ντομάτες
Το ψυγείο θα σκοτώσει τη γεύση της ντομάτας σε ελάχιστο χρόνο. Έτσι εξηγείται γιατί οι ντομάτες που αγοράζουμε από τα super markets και είναι διατηρημένες στο ψυγείο είναι τόσο άνοστες. Διατηρείτε τις εκτός ψυγείου, σε χάρτινη σακούλα και ποτέ σε πλαστική, ακόμα και αν χρειαστεί να κάνετε παραπάνω βόλτες στο μανάβη ανά εβδομάδα.



7. Avocado
Τα avocado δε πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο παρά μόνο όταν ωριμάσουν και αυτό για μιά εβδομάδα το πολύ. Να προτιμάτε να τα συντηρείτε ολόκληρα και όχι τεμαχισμένα γιατί μαυρίζει η σάρκα τους.


8. Καφές
Παρά την αντίθετη άποψη που κυκλοφορεί περί καλύτερης διατήρησης του αρώματος του καφέ στο ψυγείο είναι μια πρακτική που δε θα πρέπει να ακολουθείται. Το ψυγείο έχει υγρασία η οποία μεταφέρεται στον καφέ, ασχέτως του δοχείου που θα το βάλουμε ή της μορφής του καφέ (αλεσμένου ή σε κόκκους), και αλλοιώνει τη γεύση του. Αν θέλετε να απολαμβάνετε τον καφέ σας όπως πάντα διατηρείτε τον σε ένα δοχείο ή βάζο που κλείνει αεροστεγώς μέσα στην αποθήκη τροφίμων σας.



9. Μέλι
Δεν υπάρχει κανένας μα κανένας λόγος να βάλετε το μέλι στο ψυγείο. Το μέλι είναι μια τροφή που πρακτικά είναι αδύνατο να χαλάσει. Η τοποθέτηση του στο ψυγείο θα το παγώσει (κρυσταλλώσει αν προτιμάτε). Έπειτα θα πρέπει να το ζεστάνετε για να το μεταχειριστείτε. Οπότε ποιός ο λόγος;




10. Κολοκύθα
Μια ολόκληρη κολοκύθα (όχι τεμαχισμένη) θα διατηρηθεί εκτός ψυγείου για 1 και πλέον μήνα, ενώ η τοποθέτηση της στο ψυγείο μόνο κακό έχει να κάνει στη γεύση της. Αν την αγοράσετε τεμαχισμένη φροντίστε να τη μαγειρέψετε το συντομότερο δυνατόν.




11. Καρπούζι/Πεπόνι
Το καρπούζι/πεπόνι μπαίνει στο ψυγείο μόνο αφού κοπεί. Εκεί θα διατηρηθεί το πολύ για 3-4 ημέρες. Η διατήρηση τους, προ του τεμαχισμού, εκτός ψυγείου κρατά τα αντιοξειδωτικά τους στοιχεία αλλά και τη γεύση τους ανέπαφη.



12. Έλαια
Όταν τα λάδια τοποθετούνται στο ψυγείο γίνονται πυκνά και θολερά. Επιπλεόν δε τους προσφέρει κάτι παραπάνω στη διάρκεια ζωής τους. Τα μοναδικά έλαια που μπορείτε να διατηρήσετε στο ψυγείο είναι αυτά που προέρχονται από ξηρούς καρπούς (αμύγδαλο, καρυδέλαιο, λάδι macadamia, φουντουκέλαιο, λάδι pecan κτλ.) και το λάδι κάνναβης. Τα υπόλοιπα θα ζήσουν μια χαρά για όσο τους απομένει στην αποθήκη τροφίμων σας.




13. Φρούτα
Ορισμένα φρούτα όπως τα μήλα, τα βερίκοκα, τα νεκταρίνια, τα δαμάσκηνα και τα μούρα θα πρέπει να παραμένουν εκτός ψυγείου μέχρι να ωριμάσουν καλά. Μετά μπορείτε να τα βάλετε για έως μια εβδομάδα στο ψυγείο, όχι όμως χωρίς κόστος στη γεύση.

Credits: realsimple, mythirtyspot

0 comments:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF