Φτιάξε σπιτική αλοιφή Vicks

Έχω αναφέρει στο παρελθόν πως η κηραλοιφή είναι ένα μικρό θαύμα της φύσης, η οποία με τις ανάλογες προσθαφαιρέσεις γίνεται κατάλληλή για την αντιμετώπιση κάθε είδους προβλήματος. Στο σημερινό άρθρο θα μιλήσουμε για τον τρόπο παρασκευής σπιτικού Vicks.
Η έντονη και χαρακτηριστική του μυρωδιά θα παραπέμψει τους μεγαλύτερους στα παιδικά τους χρόνια, τότε που το Vicks θεωρούταν αλοιφή - πανάκεια για τα κρυώματα, το βήχα, τη συμφόρηση αλλά και τους μυικούς πόνους. Ας δούμε τι περιέχει.


Ενεργά συστατικά Vicks VapoRub:
Camphor 4.8%
Eucalyptus oil 1.2%
Menthol 2.6%
Cedarleaf oil
Nutmeg oil
Special petrolatum
Thymol
Turpentine oil (τερεβινθέλαιο)

Επειδή στο παρόν blog δεν είμαστε fans του πετρελαίου και των συντηρητικών πάντα αναζητούμε φυσικές εναλλακτικές. Η σπιτική εκδοχή που προτείνω είναι πιο ήπια, πιο καλά ανεκτή από ενήλικες και παιδιά και περιέχει μόνο φυσικά συστατικά. Θα σας τη δώσω σε δύο version με διαφορετικά αιθέρια έλαια και άρωμα.

Για την πρώτη εκδοχή θα χρειαστείτε:
  1. 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  2. 1 κουταλιά της σούπας μελισσοκέρι
  3. 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκάλυπτου
  4. 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντα
  5. 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο δενδρολίβανο
  6. 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο κανέλα ή γαρίφαλο
Για τη δεύτερη εκδοχή θα χρειαστείτε:
  1. 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  2. 1 κουταλιά της σούπας μελισσοκέρι
  3. 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο καμφορά
  4. 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντα
  5. 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα
Η διαδικασία της παρασκευής απλή και γνωστή. Λιώνουμε το μελισσοκέρι σε bain marie και προσθέτουμε το λάδι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αιθέρια έλαια. Ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν τα υλικά και τοποθετούμε το μίγμα σε καθαρό και αποστειρωμένο βάζο. Έτοιμο!


Σημειώσεις
Μπορείτε αν το επιθυμείτε να αντικαταστήσετε το ελαιόλαδο με άλλο έλαιο της επιλογής σας, όπως αμυγδαλέλαιο ή λάδι καρύδας. Η επιλογή είναι δική σας, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
Για πιο αφράτη εκδοχή της αλοιφής να χτυπάτε το μίγμα με mixer χειρός ανά 5-10 λεπτά κατά τη διάρκεια της ψύξης της.
Αν θεωρείτε πως το άρωμα της αλοιφής δεν είναι αρκετά δυνατό για τα γούστα σας αυξήστε κατά 5 σταγόνες όλα τα αιθέρια έλαια της συνταγής που δίνω. Αν έχετε ήδη φτιάξει την αλοιφή ξαναλιώστε το μίγμα σε bain marie, προσθέστε το επιπλέον αιθέριο έλαιο, ανακατέψτε καλά και ξαναβάλτε την αλοιφή στο ίδιο βάζο να κρυώσει.
Αν προορίζετε την αλοιφή για παιδιά μειώστε τη ποσότητα των αιθέριων ελαίων στο ήμισυ.
Αν δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια φτιάξτε τη με βότανα. Βάλτε σε πολύ χαμηλή φωτιά το λάδι μαζί με ένα κουταλάκι του γλυκού από το κάθε βότανο της συνταγής και σιγοβράστε το σε πολύ χαμηλή φωτιά για 2 ώρες. Σουρώστε το λάδι, προσθέστε το μελισσοκέρι να λιώσει, ανακατέψτε καλά και βάλτε τη σε καθαρό βάζο.

Credits: wikipediawellnessmama, mrshappyhomemaker

0 comments:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF