Αλοιφή για τις θηλές κατά το θηλασμό

Η περίοδος του θηλασμού είναι πολύ σημαντική για την εγκαθίδρυση της υγείας του βρέφους αλλά και για τη δημιουργία ισχυρού συναισθηματικού δεσμού ανάμεσα σε αυτό και τη μητέρα του. Παρ' όλα αυτά είναι μια διαδικασία που αποδεικνύεται σκληρή και επώδυνη για τις ευαίσθητες θηλές των νέων μαμάδων.


Το νεογνό συχνά δε συμπεριφέρεται με ιδιαίτερη ευγένεια στην ευαίσθητη αυτή περιοχή, ιδίως αν πεινάει πολύ, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σωρεία προβλημάτα, σωματικών και ψυχολογικών, και να οδηγήσει σταδιακά ακόμα και στην οριστική διακοπή του θηλασμού.

Για ποιούς λόγους τραυματίζονται οι θηλές;
Ο τραυματισμός της θηλής αποτελεί την κύρια αιτία διακοπής του θηλασμού. Οι κύριες αιτίες που προκαλούν αυτό το πρόβλημα συνοψίζονται παρακάτω. 
Λάθος τοποθέτηση του νεογνού στο στήθος 
Λάθος τεχνική θηλασμού από το νεογνό λόγω ανατομικής δυσμορφίας (κοντός χαλινός της γλώσσας) 
Απότομη διακοπή θηλασμού με τράβηγμα του μωρού από τη θηλή 
Εφαρμογή θήλαστρου σε υψηλή αναρρόφηση 
Συχνό πλύσιμο με "σκληρά" σαπούνια και αφρόλουτρα 
Μη συχνές αλλαγές των επιθεμάτων θηλών 
Έντονη ξηρότητα δέρματος ή έκζεμα 
Αλλεργία σε προστατευτικές κρέμες και αλοιφές ή σε κάποιο από τα συστατικά τους 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θηλασμό, τα προβλήματα του και τους τρόπους αντιμετώπισης συμβουλευτείτε τον ιατρό ή το σύμβουλο θηλασμού σας.

Λανολίνη· η σίγουρη επιλογή


Όλες οι ποιοτικές κρέμες θηλών αποτελούνται από 100% καθαρή λανολίνη. Η λανολίνη απεδείχθη ικανή να προστατέψει τις μητρικές θηλές από τραυματισμούς, σχίσιμο και φλεγμονές και να διατηρήσει την υγρασία του δέρματος, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές υποτροπές. Επιπλέον δε χρειάζεται ξέπλυμα πριν από κάθε θηλασμό, μιας και είναι φυσικό προϊόν και μη τοξικό, ενώ τα βρέφη δεν δείχνουν να ενοχλούνται από την οσμή ή τη γεύση της λανολίνης.

Στο εμπόριο οι πιο γνωστές αλοιφές 100% λανολίνης είναι η Purelan της Medela και η Lansinoh. Εγώ επιμένω "χειροποίητα" και σας δίνω τις παρακάτω συνταγές.

Η αλοιφή
Το ζητούμενο από μια κρέμα θηλών είναι να ενυδατώνει και να αναπλάθει την επιδερμίδα, να καταπολεμά τυχόν φλεγμονές και παράλληλα να περιέχει μόνο αγνά και φυσικά υλικά, ώστε να είναι ασφαλής για το μωρό σε περίπτωση κατάποσης ιχνών της που θα έχουν απομείνει πάνω στις θηλές μετά από κάθε εφαρμογή.
Θα σας δώσω δύο εκδοχές της ίδιας αλοιφής, σε πιο απλή αλλά και πιο ενισχυμένη μορφή για τους μερακλήδες. Και οι δύο αλοιφές είναι ασφαλείς για εσάς και το μωρό σας και δε χρειάζονται ξέπλυμα ανάμεσα στις εφαρμογές και το θηλασμό. 
Για την πιο απλή εκδοχή της θα χρειαστείτε: 

  1. 2 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας
  2. 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο shea
  3. 1 κουταλιά της σούπας μελισσοκέρι
Όλα τα σκεύη και τα δοχεία που θα χρησιμοποιήσουμε θα είναι πεντακάθαρα και αποστειρωμένα.

Λιώνουμε το μελισσοκέρι σε bain marie και σε χαμηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε σταδιακά το βούτυρο shea και το λάδι καρύδας και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσουν όλα μαζί. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τοποθετούμε το μίγμα σε ένα καθαρό και αποστειρωμένο βαζάκι. Έτοιμη!




Για την πιο "ενισχυμένη" εκδοχή θα χρειαστείτε: 

  1. 2 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας 
  2. 1 κουταλιά της σούπας λάδι καλέντουλας 
  3. 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο shea 
  4. 1 κουταλιά της σούπας λανολίνη 
  5. 1 κουταλιά της σούπας μελισσοκέρι 
Όλα τα σκεύη και τα δοχεία που θα χρησιμοποιήσουμε θα είναι πεντακάθαρα και αποστειρωμένα. 

Λιώνουμε το μελισσοκέρι σε bain marie και σε χαμηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε σταδιακά το βούτυρο shea, τη λανολίνη, το λάδι καρύδας και το λάδι καλέντουλας και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσουν όλα μαζί. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τοποθετούμε το μίγμα σε ένα καθαρό και αποστειρωμένο βαζάκι.

Η απολύτως φυσική εναλλακτική


Η φύση, όπως πάντα, έχει προνοήσει και μας δίνει έτοιμο το φάρμακο στη περίπτωση που οι θηλές σκάσουν και τραυματιστούν, το οποίο ακούει στο όνομα "μητρικό γάλα". Ακριβώς. Το μητρικό γάλα έχει αντισώματα που παρέχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και παράλληλα επανορθωτική δράση. Μετά το θηλασμό επαλείψτε λίγο από το γάλα σας στην ερεθισμένη περιοχή των θηλών και αφήστε το να στεγνώσει φυσικά πριν τοποθετήσετε τα επιθέματα. 

Σε περίπτωση που υποπτεύεστε μόλυνση με μύκητες αποφύγετε τη παραπάνω πρακτική μιας και το γάλα σας σε αυτή τη περίπτωση θα γίνει θαυμάσιο θρεπτικό υπόστρωμα για τον πολλαπλασιασμό τους.

Σημειώσεις
Όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε τις παραπάνω αλοιφές θα είναι πρώτης ποιότητας, βιολογικά και αν είναι δυνατόν φαρμακευτικού βαθμού (pharmaceutical grade ή grade A). Η λανολίνη συγκεκριμένα υπάρχει σε διάφορους βαθμούς καθαρότητας. Εσείς θα αγοράσετε λανολίνη όπως είναι αυτή της φωτό δεξιά. Δεν θα τη βρείτε στην ελληνική αγορά, αναζητήστε τη στο amazon ή στο eBay.
Μεγάλη προσοχή στον τρόπο που παίρνετε αλοιφή από το βαζάκι. Επειδή στη συγκεκριμένη αλοιφή δε χρησιμοποιούμε κανένα αντιμικροβιακό παράγοντα τα χέρια σας θα πρέπει να είναι ολοκάθαρα ώστε να μη μολύνετε το περιεχόμενο του βάζου με μικρόβια, τα οποία θα πάνε στις θηλές σας και στη συνέχεια στο στόμα του μωρού.
Αν επιθυμείτε πιο κρεμώδη υφή χτυπάτε την αλοιφή σταδιακά και για όση ώρα θα κρυώνει (ανά 5 με 10 λεπτά) με ένα mixer του καφέ. 
Η παραπάνω αλοιφή, και στις δύο εκδοχές, δεν είναι κατάλληλη μόνο για τις γυναίκες που θηλάζουν. Μπορείτε να την εφαρμόσετε και σε άλλες δύσκολες περιπτώσεις ξηρότητας και ερεθισμού όπως σε σκασμένες φτέρνες και χέρια με μοναδικά αποτελέσματα.



1 σχόλιο:

  1. Σε ευχαριστώ πολύ για τις συνταγές.
    Θηλάζω ακόμα το γιο μου, αλλά είναι πλέον 2,5 ετών και σαν να στενοχωριέμαι λίγο που δεν έχω λόγο και κίνητρο, για να φτιάξω αλοιφή για τις θηλές... Θα τις έχω υπόψιν για το επόμενο μωρό, όταν έρθει κάποια στιγμή, στο μέλλον.
    Πάντως, η συνηθέστερη αιτία τραυματισμού των θηλών είναι η λανθασμένη στάση του μωρού στο στήθος και το λανθασμένο πιάσιμο της θηλής (δεν είδα να αναφέρεται κάπου - διόρθωσέ με, εάν κάνω λάθος).
    Όσο για τις μαγικές ιδιότητες του μητρικού γάλακτος, επιβεβαιώνω ότι είναι η αποτελεσματικότερη λύση τόσο για τις σκασμένες θηλές, αλλά και για κάθε είδους φλεγμονές (2 σταγόνες έβαλα τις προάλλες στο μάτι μου, για 2 μέρες μόνο και πάει η κοκκινίλα)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF