6 λόγοι για τους οποίους τα αυγά θεωρούνται υπερτροφή

Τα αυγά αναφέρονται συχνά ως η "πολυβιταμίνη" της φύσης και όχι άδικα. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες καθώς και σε θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας και τη καλή λειτουργία του εγκεφάλου, συστατικά στα οποία πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν ελλείψεις.
Γελάω σαρδόνια κάθε φορά που ακούω για "ανώτατη προτεινόμενη κατανάλωση" της τάξης του ενός με δύο αυγά ανά εβδομάδα.


Παρακάτω θα αναλύσω τους 6 λόγους για τους οποίους τα αυγά είναι από τις πιο θρεπτικές και υγιεινές τροφές του πλανήτη.

1. Τα αυγά είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη
Ένα και μόνο αυγό περιέχει μια εντυπωσιακή γκάμα θρεπτικών στοιχείων. Μη ξεχνάτε πως πρόκειται για ένα κύτταρο το οποίο θα διαιρεθεί δίνωντας μας ένα τέλειο πτηνό. Περιέχει βιταμίνες, πρωτεΐνες και αμινοξέα, μέταλλα, λίπαρά και αντιοξειδωτικά στοιχεία. Πιο συγκεκριμένα ένα μεγάλο αυγό περιέχει:
  • Βιταμίνη A (Ρετινόλη): 6% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης, ΣΗΠ (Recommended Dietary Allowance, RDA)
  • Βιταμίνη B2 (Ριβοφλαβίνη): 15% της ΣΗΠ (RDA)
  • Βιταμίνη B5 (Παντοθενικό οξύ): 7% της ΣΗΠ (RDA)
  • Βιταμίνη B12 (Κοβαλαμίνη): 9% της ΣΗΠ (RDA)
  • Σελήνιο: 22% της ΣΗΠ (RDA)
Τα αυγά επίσης περιέχουν μικρές ποσότητες από σχεδόν όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας, όπως ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, φολλικό οξύ, βιταμίνη Ε και πολλά άλλα.


Ένα αυγό περιέχει κατά μέσο όρο 77 kcal, αποδίδει 6 gr ποιοτικής πρωτεΐνης, 5 gr λίπους και ίχνη υδατανθράκων. Και μη ξεχάσω να αναφέρω πως όλα τα θρεπτικά στοιχεία περιέχονται στον κρόκο που με τόσο ζήλο οι "ειδικοί" σας προτρέπουν να πετάτε. Το ασπράδι παρέχει σχεδόν αποκλειστικά πρωτεΐνη.


2. Η κατανάλωση αυγών βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ και δεν αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο

Ο κύριος λόγος που τα αυγά έχουν αποκτήσει κακό όνομα είναι η περιεκτικότητα τους σε χοληστερίνη. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει 212 mg, ποσότητα ομολογουμένως αρκετά μεγάλη συγκριτικά με τα υπόλοιπα τρόφιμα. Παρ'όλ'αυτά το γεγονός πως ένα τρόφιμο περιέχει μεγάλη ποσότητα χοληστερίνης δε συνεπάγεται αυτόματα πως θα οδηγήσει σε αύξηση της κακής χοληστερίνης του αίματος.

Το ήπαρ παράγει χοληστερίνη καθημερινά. Αν μια ημέρα καταναλώσουμε περισσότερη χοληστερίνη το ήπαρ θα παραγάγει μικρότερη ποσότητα και το αντίστροφο. Τα αυγά τείνουν να αυξάνουν τη λεγόμενη καλή χοληστερίνη ή HDL (High-Density Lipoprotein) και να μετατρέπουν τη "κακή" χοληστερίνη ή LDL (Low-Density Lipoprotein) σε μια "άκακη" μορφή. Διαβάστε μερικά επιστημονικά άρθρα εδώ, εδώ και εδώ. Σε μια άλλη έρευνα βρέθηκε πως η κατανάλωση 3 αυγών ημερησίως οδήγησε σε μείωση της ινσουλινοαντίστασης, αύξησε τη ποσότητα της HDL και το μέγεθος του μορίου της LDL χοληστερίνης σε άνδρες και γυναίκες με μεταβολικά σύνδρομα. Μερικές επιπλέον έρευνες μελέτησαν το συσχετισμό κατανάλωσης αυγών και αύξησης του κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και τον βρήκαν ανύπαρκτο. Διαβάστε εδώ και εδώ.



3. Τα αυγά μας προμηθεύουν με χολίνη


Η χολίνη είναι ένα όχι και τόσο γνωστό μικροδιατροφικό στοιχείο που συχνά συγκαταλέγεται στο συμπλεγμα βιταμινών Β και συμμετέχει σε πληθώρα χημικών διεργασιών του οργανισμού. Είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη και επιπλέον αποτελεί συστατικό της μεμβράνης των κυττάρων. Η έλλειψη της έχει συσχετισθεί κατά καιρούς με ηπατικές νόσους, νοσήματα του καρδιαγγειακού, νευρολογικές διαταραχές, αύξηση του λιπώδους ιστού και της αρτηριακής πίεσης, συγγενείς ανωμαλίες στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου καθώς και μετέπειτα μαθησιακές δυσκολίες (διαβάστε εδώ). Διαβάστε την έρευνα με τίτλο "Choline: An Essential Nutrient for Public Health". Σε μια έρευνα του 2003-2004 που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, βρέθηκε πως περισσότεροι από το 90% των συμμετεχόντων προσλαμβάνουν ποσότητες μικρότερες από τη Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη (ΣΗΠ). Οι καλύτερες πηγές χολίνης είναι τα αυγά (ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου 110 mg), το μοσχαρίσιο συκώτι και η μαγιά μπύρας.


4. Περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη με μοναδική σύνθεση αμινοξέων

Οι πρωτεΐνες αποτελούν τα βασικά δομικά στοιχεία του οργανισμού και εξυπηρετούν τόσο δομικούς όσο και λειτουργικούς σκοπούς. Αποτελούνται από αμινοξέα τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με διάφορους δεσμούς και σε διάφορες αναλογίες, οι οποίες καθορίζουν και τους διαφόρους τύπους πρωτεΐνης.
Τα βασικά αμινοξέα είναι είκοσι και μερικά από αυτά (εννέα) αναφέρονται ως απαραίτητα αμινοξέα καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει και πρέπει να λαμβάνονται με τη διατροφή. Αυτά είναι η ιστιδίνη, η λευκίνη, η ισολευκίνη, η λυσίνη, η μεθειονίνη, η φαινυλαλανίνη, η θρεονίνη, η τρυπτοφάνη και η βαλίνη.
Μη βασικά αμινοξέα, αμινοξέα δηλαδή που μπορεί να παρασκευάσει ο οργανισμός με συνδυασμό με άλλες ουσίες, είναι η γλυσίνη, η αλανίνη, η σερίνη, η κυστεΐνη, η καζεΐνη, η γλουταμίνη, το γλουταμινικό οξύ, η τυροσίνη, η προλίνη, η κιτρουλίνη, το ασπαρτικό οξύ κι η ορνιθίνη.
Η διατροφική αξία της πρωτεΐνης εξαρτάται από τη περιεκτικότητα και τις αναλογίες περιεκτικότητας της στα βασικά αμινοξέα. Τα αυγά περιέχουν πρωτεΐνη άριστης ποιότητας και συχνά χρησιμοποιούνται ως σημείο αναφοράς (βιολογική αξία) για τη μέτρηση της ποιότητας των πρωτεϊνών άλλων τροφών.


5. Τα αυγά είναι πλούσια σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη

Πιθανόν να μην έχετε ξανακούσει για τις εν λόγω ουσίες, είναι όμως γνωστές στον επιστημονικό κόσμο για τη αντιοξειδωτική τους δράση και τη συμβολή τους στη προστασία των οφθαλμών. Περιέχονται και οι δύο στον κρόκο του αυγού.


Και οι δύο ουσίες τείνουν να συγκεντρώνονται στον κερατοειδή χιτώνα, που αποτελεί το αισθητήριο όργανο του οφθαλμού. Έχει βρεθεί πως μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καταράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, δηλαδή τις κύριες αιτίες τύφλωσης σε άτομα προχωρημένης ηλικίας. Διαβάστε τα αντίστοιχα επιστημονικά άρθρα εδώ και εδώ. Με λίγα λόγια φάτε αυγά για να χαίρεστε τα ματάκια σας για πολλά χρόνια.


6. Η κατανάλωση αυγών στο πρωινό γεύμα συμβάλλει στη μείωση του σωματικού λίπους

Τα αυγά περιέχουν ίχνη από υδατάνθρακες, αλλά είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και λίπος. Είναι ένα τρόφιμο το οποίο συγκεντρώνει υψηλό score στον Πίνακα Κορεσμού (Satiety Index), ο οποίος δείχνει το κατά πόσο τα τρόφιμα που καταναλώνουμε ικανοποιούν το αίσθημα της πείνας.
Για αυτό το λόγο η κατανάλωση αυγών στο πρωινό δύναται να οδηγήσει στην απώλεια βάρους μέσω του κορεσμού που αυτά προκαλούν στον οργανισμό μας. Διαβάστε τις σχετικές έρευνες κάνοντας click εδώ και εδώ.



Μη ξεχνάτε πως όλα τα αυγά δεν είναι ίδια. Τα αυγά που προέρχονται από πτηνά που διαβιούν σε κλωβοστοιχίες και τρέφονται με συμβατικές ζωοτροφές σίγουρα αποδίδουν χαμηλότερης ποιότητας πρωτεΐνη από ότι τα βιολογικά αυγά από αλανιάρες κότες.
Μη συμβάλλετε στην εκμετάλλευση των ζώων. Αγοράζετε βιολογικά αυγά ελευθέρας βοσκής, όσο ακριβότερα και αν είναι. Οι συνθήκες ζωής των πουλερικών στις κλωβοστοιχίες είναι χειρότερες από ότι μπορείτε να φανταστείτε. Μη συνεισφέρετε με τη σιωπηρή συγκατάβαση σας στην κτηνωδία που διαιωνίζεται στο βωμό του κέρδους.

Credits: nutritiondata, wikipedia, authoritynutrition

2 σχόλια:

  1. καλώς όρισες και πάλι φίλη μου !΄περιττό να σου πω πόσο μας έλειψες !
    αλλος ένας μυθος καταρρίπτεται και είναι απόλυτα λογικό μετά από όλες τις απαγορέυσεις που μας έφτασαν να τρώμε τα πλαστικά και τους καρκίνους.
    εννοείτε πως τα αλανιάρικα αβγά είναι πιο νόστιμα, λαχταριστά και φυσικά πιο υγιεινά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι ναι μαζι με τα σκαθαρια τις σαρανταποδαρουσες τις ακαθαρσιες αλλων ζωων και πτηνων διοτι πετανε στον ουρανο και αλλα πουλια και αλλα πολυ νοστιμα και θρεπτικα στοιχεια στοιχια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF