Μαγιά μπύρας

Η μαγιά μπύρας, αγγλιστί "brewer's yeast" ή "nutritional yeast", αποτελεί ένα υποπροϊόν της διαδικασίας παραγωγής μπύρας. Αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό που δημιουργεί αποικίες από μονοκυττάριους μικροοργανισμούς που λέγονται saccharomyces cerevisiae.


Αναπτύσσεται όσο ευνοούν οι συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας και καθώς τρέφεται προκαλεί αναερόβια διάσπαση των σακχάρων, η οποία με τη σειρά της έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα και αλκοόλης, ως υποπροϊόν της διαδικασίας που ονομάζεται ζύμωση. Κάπως έτσι παράγεται η μπύρα. Η μαγιά απορροφά βιταμίνες και άλλα θρεπτικά στοιχεία από τα συστατικά που εμπλέκονται στην διαδικασία της απόσταξης.


Χρησιμοποιείται κυρίως ως διαιτητικό συμπλήρωμα. Η μαγιά μπύρας είναι ένας πολύ εύκολος και φυσικός τρόπος να εισάγετε με μια κίνηση αμέτρητα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας. Πρόκειται για θρεπτική "βόμβα" που επιπλέον θα δώσει μεγάλη ώθηση στο μεταβολισμό σας. Δώστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο να συνηθίσει στη πικρή της γεύση και θα αποζημιωθείτε με το παραπάνω.


Θρεπτικά στοιχεία

Η μαγιά μπύρας είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και αμινοξέα, σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως θειαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), νιασίνη (Β3), παντοθενικό οξύ (B5), πυριδοξίνη (B6), βιοτίνη (Β7), φολικό οξύ (Β9), βιταμίνη Β12 (τεχνητά εμπλουτισμένη), μαγνήσιο, σελήνιο, κάλιο, ψευδάργυρο, σίδηρο και χρώμιο. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, θερμίδες, νάτριο και υδατάνθρακες. Περιέχει περίπου 4 gr πρωτεΐνης ανά κουταλιά. Είναι πλούσια πηγή χρωμίου, ιχνοστοιχείο που βοηθά το σώμα να διατηρεί σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
Εξαιτίας της διατροφικής της αξίας βοηθά στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, μαλλιών, ματιών και στόματος. Οι χορτοφάγοι την προτιμούν γιατί συνήθως οι εταιρείες που την παρασκευάζουν την εμπλουτίζουν τεχνητά με Β12, μια βιταμίνη που έχει αμιγώς ζωική προέλευση. Σαν συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και να βελτιώσει τη διάθεση.


Επιπλέον θεωρείται γαλακταγωγός ουσία. Τη λαμβάνουν πολλές γαλουχούσες γυναίκες ανά την υφήλιο για να ενισχύσουν τη παραγωγή τους, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου τους.
Χρησιμοποιείται ανάμεσα σε άλλα για την αντιμετώπιση της διάρροιας του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου (PMS), της απώλειας της όρεξης, της γρίπης, της ακμής, της δερματικής νόσου δοθηίνωσης και του διαβήτη τύπου ΙΙ (έρευνα από University of Michigan). Επίσης μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα από τα ακόλουθα νοσήματα: υπερχοληστεριναιμία, έκζεμα, αναιμία, χρόνια κόπωση, νευρικότητα, δυσκοιλιότητα, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και άλλα.
Θεωρείται προβιοτικό, περιέχει δηλαδή ζωντανή μικροχλωρίδα, και χρησιμοποιείται υποστηρικτικά για τη βελτίωση της διαδικασίας της πέψης και στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του πεπτικού σωλήνα. Τα προβιοτικά χαρακτηριστικά της μαγιάς μπύρας χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των παρακάτω:
Διάρροια που προκαλείται από τη λήψη αντιβιοτικών
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
Ψευδομεμβρανώδης κολίτιδα
Δυσανεξία στη λακτόζη


Προφυλάξεις χρήσης

Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας πριν προχωρήσετε στη λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος, συμπεριλαμβανομένου της μαγιάς μπύρας. Αν πάσχετε από διαβήτη πρέπει να γνωρίζετε πως η μαγιά μπορεί να μεταβάλλει τις τιμές σακχάρου σας με αποτέλεσμα την απορρύθμιση του, ιδίως αν βρίσκεστε υπό αγωγή με ινσουλίνη. Επιπλέον μπορεί να επηρρεάσει τη δράση ορισμένων φαρμάκων, όπως κάποια αντικαταθλιπτικά και οπιοειδή αναλγητικά σκευάσματα.
Σε γενικές γραμμές η λήψη μαγιάς μπύρας δεν ενέχει σοβαρές παρενέργειες. Μπορεί όμως να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές, υπερπαραγωγή αερίων στο έντερο, φούσκωμα και ημικρανίες. Επαγρυπνείτε για οποιαδήποτε αλλαγή στην υγεία σας. Αν βιώσετε ασυνήθιστα συμπτώματα, όπως πόνο ή σφίξιμο στο στήθος και το λαιμό ή δύσπνοια διακόψτε τη λήψη της και αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια. Τα συμπτώματα αυτά υποδεικνύουν αλλεργική αντίδραση. Μεγάλη προσοχή.
Μη λάβετε σε καμία περίπτωση μαγιά μπύρας αν πάσχετε από τη νόσο του Crohn, ουρική αρθρίτιδα (ποδάγρα), πάσης φύσεως μυκητίαση, αλλεργία στην πενικιλλίνη ή έχετε γενικά επιβαρυμένο ανοσοποιητικό σύστημα.



Λήψη του σκευάσματος

Τη βρίσκουμε σε φαρμακεία και σε καταστήματα που πωλούν φυσικές τροφές και συμπληρώματα διατροφής με τη μορφή νιφάδων, σκόνης ή δισκίων. Οδηγίες λήψης και δοσολογία υπάρχουν αναλυτικά πάνω στο σκεύασμα. Συνήθως ξεκινούμε με μικρότερες δόσεις από τις προτεινόμενες για την ηλικία και το βάρος μας και, εφ'όσον γίνει καλά ανεκτό το σκεύασμα, αυξάνουμε τη δόση σταδιακά μέχρι να φτάσουμε στη προτεινόμενη.



2 σχόλια:

  1. Νομοζω πως αλλο ειναι η διατροφικη μαγια και αλλο η μαγια μπυρας (η οποια μαλλον δεν τρωγεται)

    http://www.livestrong.com/article/486965-will-nutritional-yeast-contribute-to-candida-infections/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί να κάνετε λάθος, γιατί όταν αγόρασα μαγιά της μπύρας έλεγε επάνω στην ετικέτα, ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή μπύρας. Αλλά αυτό που λέτε μπορεί να μην είναι και απόλυτο.

      Διαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF