Φτιάξε εναλλακτική θερμαντική αλοιφή

Με αφορμή ένα πρόσφατο χτύπημα που είχα στην προπόνηση σκέφτηκα να γράψω για το πως μπορούμε να φτιάξουμε μια εντελώς φυσική και εναλλακτική θερμαντική αλοιφή, όπως η πολύ γνωστή μας counterpain®.


Ακολουθεί η πιο "καυτή" συνταγή από την αλοιφή που δε θα αποχωρίζονται οι φανατικοί του γυμναστηρίου και οι επιρρεπείς σε πάσης φύσεως πιασίματα και χτυπήματα. Η αλοιφή αυτή επιπλέον θα παράσχει ανακούφιση σε ρευματικούς πόνους, πόνους περιόδου και πόνους νευρολογικής αιτιολογίας, ενώ σύμφωνα με τα άρθρα του PubMed (εδώ και εδώ) μπορεί να είναι αποτελεσματική για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ψωρίασης. Δοκιμάστε την.
Θα χρειαστείτε:
  1. ¼ της κούπας λάδι καρύδας
  2. ¼ της κούπας ελαιόλαδο
  3. 1 κουταλιά της σούπας έλαιο άρνικα
  4. 1 κουταλιά της σούπας μελισσοκέρι
  5. 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο γωλθέριας (Wintergreen)
  6. 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντα
  7. 10 σταγόνες γαρυφαλέλαιο
  8. 1 κουταλάκι του γλυκού corn flour



Σε bain marie και σε μέτρια φωτιά τοποθετούμε όλα τα λάδια και το μελισσοκέρι να λιώσουν. Έπειτα προσθέτουμε το corn flour και ανακατεύουμε καλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και κατόπιν προσθέτουμε τα αιθέρια έλαια. Βάζουμε την αλοιφή σε ένα καθαρό και αποστειρωμένο βαζάκι, κατά προτίμηση σκουρόχρωμο και αποθηκεύουμε σε δροσερό σημείο του σπιτιού. Θα διατηρηθεί για ένα χρόνο περίπου.




Γιατί επιλέχθηκαν αυτά τα συστατικά;
Ελαιόλαδο και λάδι καρύδας: Λειτουργούν σαν βάση για την παρασκευή της αλοιφής. Το λάδι καρύδας επιπλέον έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες που θα προστατέψει μερικώς το προϊόν από αλλοίωση και θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής του.
Έλαιο άρνικας: Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Μέντα: Είναι φυσικό μυοχαλαρωτικό και αναλγητικό. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
Γαρυφαλέλαιο: Φυσικό αναλγητικό, πολύ γνωστό σε εμάς από τη δράση του στη στοματική κοιλότητα και ιδίως στον πονόδοντο. Περιέχει ευγενόλη, στην οποία οφείλεται το ευχάριστο, γλυκό και χαρακτηριστικό άρωμα του γαρύφαλου. Πέρα όμως από την οσμή της έχει πλούσια αναλγητική και αντισηπτική δράση.
Corn flour: Επειδή είναι μια συνταγή με λιπαρή βάση, το corn flour θα μειώσει το ελαιώδες τελείωμα του προϊόντος σας.

Λίγα (και σημαντικά) λόγια για τη Γωλθέρια (Wintergreen)
Η φαρμακευτική δράση του αιθέριου ελαίου της γωλθέριας είναι γνωστή εδώ και αιώνες, ιδίως από τους αυτόχθονες ινδιάνους της βόρειας Αμερικής, από όπου και κατάγεται το φυτό προέλευσης της Gaultheria procumbens. Έχει αναλγητική, αντιρευματική, αντιαρθριτική, αντισηπτική και σπασμολυτική δράση. Πέρα όμως από την αναγνωρισμένη αξία και αποτελεσματικότητα της, υπάρχουν πολλά πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε ένα μπουκαλάκι με έλαιο γωλθέριας.
Διαβάστε παρακαλώ πολύ προσεκτικά την παρακάτω παράγραφο.
Απαγορεύεται η χρήση του καθαρού αιθέριου ελαίου πάνω στο δέρμα. Πάντα να διαλύεται σε κάποιο έλαιο βάσης πριν τη χρήση και αυτό σε μικρή συγκέντρωση.
Μην καταναλώνετε εσωτερικά και για κανέναν λόγο, αυτούσιο ή διαλυμένο σε λάδι βάσης, το αιθέριο έλαιο της γωλθέριας. Είναι εξαιρετικά τοξικό.

Κρατήστε ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ το μπουκαλάκι με το έλαιο με κάθε κόστος. Η δραστική ουσία της γωλθέριας, methyl salicylate, είναι τοξική ακόμα και σε πολύ μικρές δόσεις. Ένα κουταλάκι του γλυκού ισοδυναμεί με 90 παιδικές ασπιρίνες και μπορεί να οδηγήσει ένα παιδί στο θάνατο. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Oregon 10 ml από το αιθέριο έλαιο μπορεί να σταθούν μοιραία για ένα παιδί, ενώ ένας ενήλικας θα χρειαστεί 30 ml για να φτάσει στο ίδιο αποτέλεσμα.
Για κανένα λόγο μη χρησιμοποιήσετε το έλαιο της γωλθέριας εάν είστε αλλεργικοί στην ασπιρίνη. Για να αποκλείσετε κάθε ενδεχόμενο αλλεργίας, σε περίπτωση που δε γνωρίζετε αν έχετε υπερευαισθησία ή όχι, κάνετε πρώτα ένα patch test· διαλύστε πολύ καλά μια σταγόνα γωλθέριας σε ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο και βάλτε λίγο από το μίγμα στο εσωτερικό του καρπού σας. Αν μετά από λίγο παρατηρήσετε ερεθισμό, ερυθρότητα, οίδημα, εξάνθημα ή κνησμό στην περιοχή σημαίνει αυτόματα πως είστε αλλεργικοί στο έλαιο και δε θα πρέπει να το χρησιμοποιήσετε σε καμία περίπτωση.
Αναζητήστε επειγόντως ιατρική βοήθεια σε περίπτωση που παρουσιάσετε εξάνθημα, δύσπνοια ή οίδημα προσώπου, χειλέων και γλώσσας. Πλύνετε πολύ καλά το δέρμα με άφθονο νερό και αναζητήστε ιατρική βοήθεια αν παρουσιάσετε έντονο αίσθημα καύσου στην περιοχή εφαρμογής, τοπικό οίδημα ή δημιουργία φουσκάλας.

Προφυλάξεις χρήσης
Φυλάσσετε το προϊόν μακριά από παιδιά και ζώα.
Απαγορεύεται η χρήση της αλοιφής για μεγάλα χρονικά διαστήματα, εξ'αιτίας του αιθέριου ελαίου της γωλθέριας. Αν θέλετε μια πιο ήπια μορφή της αλοιφής, που θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε καθημερινά, αντικαταστήστε τη γωλθέρια με αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου.
Η παραπάνω αλοιφή είναι μόνο για τοπική χρήση σε άθικτο δέρμα. Μη τη βάζετε σε σημεία όπου υπάρχουν πληγές ή σε περιοχές με βλεννογόνους ιστούς (στόμα, μύτη, γεννητικά όργανα, πρωκτός κτλ.).
Αποφύγετε την επαφή με τα μάτια. Πλύνετε πολύ καλά τα χέρια σας μετά από κάθε εφαρμογή.
Το αιθέριο έλαιο της γωλθέριας είναι τοξικό σε μεγάλες δόσεις και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ΠΟΤΕ σε παιδιά, εγκύους και άτομα με αλλεργία στην ασπιρίνη. Αν ανήκετε ή σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε την αλοιφή πάνω σε άτομα που ανήκουν σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες αντικαταστήστε τη γωλθέρια με αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου.
Διαβάστε πως να φτιάξετε αναλγητικό body butter κάνοντας click εδώ.
Credits: wikipedia, articles.mercola, drugs.com, ncbi1, ncbi2, ncbi3, ncbi4

1 σχόλιο:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF