Φτιάξε απορρυπαντικό πιάτων

Έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο να κατανοήσουμε πως μόνο με απλό, αγνό σαπούνι ελιάς και μερικά άλλα συστατικά που υπάρχουν στο σπίτι μας, μπορούμε να καθαρίσουμε τα πάντα, χωρίς να επιβαρυνόμαστε με χημικά, που διαβρώνουν το περιβάλλον και τη τσέπη μας.
Για να φτιάξουμε απορρυπαντικό πιάτων θα χρειαστούμε:
  1. ¼ κούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι
  2. 2 κούπες αποσταγμένο νερό
  3. 1 κουταλιά της σούπας γλυκερίνη
  4. 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree
Θερμαίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία το νερό και προσθέτουμε αργά το τριμμένο σαπούνι, ώστε να διαλυθεί καλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη γλυκερίνη και στο τέλος, αφού το μίγμα έχει κρυώσει ελαφρά, το αιθέριο έλαιο. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά. Βάζουμε το μίγμα σε φιάλες ή παλιές συσκευασίες απορρυπαντικού, με τη βοήθεια ενός χωνιού, και το αφήνουμε γύρω στις 12 ώρες να κρυώσει, να πήξει και να γίνει σαν gel. Πλύντε τα πιάτα όπως με το απορρυπαντικό του εμπορίου.
Το σαπούνι αυτό δε κάνει πολύ αφρό, όμως καθαρίζει εξίσου καλά. Αν παρ'όλα αυτά επιμένετε να θέλετε αφρό, φτιάξτε με τη ψυχρή μέθοδο σαπούνι από λάδι καρύδας, που αφρίζει πάρα πολύ, ακόμα και με θαλασσινό νερό. Αν προσθέσετε και ξύδι (λευκό πάντα) θα έχετε πιο λαμπερό αποτέλεσμα στα πιάτα σας, αλλά θα έχετε ακόμα λιγότερο αφρό. Ανακινήστε πάντα πριν τη χρήση, γιατί σε αυτό το απορρυπαντικό τα συστατικά έχουν τη τάση να διαχωρίζονται.

Σημειώσεις
Αν το μίγμα σας γίνει πολύ πηχτό ή αραιό, διορθώστε το. Ξαναζεστάνετε το για να υγροποιηθεί, προσθέστε περισσότερο νερό ή σαπούνι αναλόγως και αφήστε το πάλι να κρυώσει.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το αιθέριο έλαιο tea tree με lime ή λεμόνι, για πιο έντονο άρωμα φρεσκάδας. Το πλεονέκτημα του tea tree είναι οτί προσδίδει στο απορρυπαντικό και αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Η γλυκερίνη περιποιείται τα χέρια σας την ώρα που πλένετε τα πιάτα.
Δεν είναι κατάλληλο για το πλυντήριο πιάτων.

12 σχόλια:

  1. καλησπέρα και πάλι,
    επειδή μου αρέσει ο αφρός στο σαπούνι, να το φτιάξω μόνο με λάδι καρύδας ή μισό μισό με πυρηνέλαιο? Εαν είναι με 5 ή 10% υπερλίπανση θα χρειαστει να προσθέσω γλυκερίνη στο τελικό μίγμα για τα πιάτα ? Ο χρόνος ωρίμανσης ισχύει και για αυτο το σαπούνι που θα χρησιμοποηθεί μόνο για τα πιάτα? ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο χρόνος ωρίμανσης ισχύει για να μην ερεθίσει τα δικά σου χέρια όταν θα πλένεις τα πιάτα. Αν θες κάντο μόνο με καρύδα, θα αφρίζει πολύ περισσότερο από ότι αν αναμίξεις και άλλα λάδια, απλά ανεβαίνει το κόστος. Όσο για τη γλυκερίνη, όπως προτιμάς. Εγώ σε σαπούνι που προορίζεται για απορρυπαντικό πιάτων δε θα έβαζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητηρια για τις συνταγες σας και για την σοβαροτητα που δειχνετε. Εχω φτιαξει σαπουνι ελαιολαδου με την ψυχρη μεθοδο και προσπαθω να φτιαξω υγρο πιατων και χεριων, αλλα παρουσιαζεται ενα προβλημα. Το υγρο ειναι σαν ασπραδι αυγου, δεν ειναι ρευστο, ειναι σαν βλεννα, αν καταλαβαινεται τι εννοω. Κανω κατι λαθος; Θελει μηπως λιγο-λιγο το νερο και χτυπημα με μιξερ; Σας ευχαριστω εκ των προτερων για την βοηθεια σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα.
    Μήπως θέλει παραπάνω αραίωση; Αν σου γίνεται σαν βλέννη θα φταίει το γεγονός οτί έφτιαξες το σαπούνι μόνο με ελαιόλαδο.
    Το χρώμα δε μας αποσχολεί έτσι και αλλιώς. Ούτε πολύ αφρό θα σου κάνει (μπορεί και καθόλου), αλλά θα καθαρίζει μια χαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημερα και χρονια πολλα. Εχω εκπλαγει απο το υλικο, απο την αμεσοτητα στιςαπαντησεις, απο την βοηθεια. Ειναι τοσο πολυ το υλικο, που εψαχνα να βρω την απαντηση. Τα πηρα με την σειρα. Πολλα συγχαρητηρια. Δεν ξερω τι να πω. Οπως επισης δεν φανταζομουν οτι εφταιγε το σαπουνι με σκετο ελαιολαδο. Μπορω να κανω τιποτα, αν του προσθεσω γλυκερινη; Επισης, εχω φτιαλει απορριπαντικο για το πλυντηριο ρουχων. Δεν εγινε ζελε, οπως λενε, αλλα διαχωτισθηκαν τα υλικα. Τα χτυπησα με το μπλεντερ και εγινε λασπη. Με αυτην πλενω. Τα ρουχα καθαριζουν, τα λευκα ομως εχουν γαριασει. Τι πρεπει τελικα να κανω, μεχρι να τελειωσει το σαπουνι και να φτιαξω αλλο. Επισης για την γλιτσα εχετε δικιο. Μιλανε ολοι ταχα μου για ενυδατωση, αλλα ειναι γλιτσα την οποια δεν θελω καθολου. Οσο μπορειτε βοηθειστε να διορθωσω λιγο την κατασταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα και... δε ξέρω τι να πω για να σε ευχαριστήσω για τα καλά σου λόγια!
    Λοιπόν πάμε να δούμε τα προβλήματα ένα-ένα. Το σαπούνι ελαιολάδου δεν κάνει αφρό, κάνει γλίτσα. Πάλι καθαρίζει αλλά δεν έχει καθόλου ωραία αίσθηση. Αν θέλουμε αφρό στο σαπούνι το φτιάχνουμε μισό-μισό με λάδι καρύδας ή φοινικέλαιο. Έτσι θα αφρίζει πολύ περισσότερο, αλλά πάλι δε θα αφρίζει όσο αυτά του εμπορίου. Έχω πει πολλές φορές οτί αφρισμός δεν είναι ένδειξη καθαριστικής δύναμης και επιπλέον οτί ο αφρισμός στα βιομηχανικά σαπούνια επιτυγχάνεται με προσθήκη χημικών που εμείς προσπαθούμε να αποφύγουμε. Η γλυκερίνη δε θα σου προσφέρει τίποτα που να έχει σχέση με τον αφρισμό. Χρησιμοποίησε το σαπούνι όπως είναι και στην επόμενη παρτίδα θα το προσαρμόσεις διαφορετικά.
    Πάμε τώρα στο γάριασμα των ρούχων. Το σπιτικό απορρυπαντικό πρέπει απαραίτητα να συνοδεύεται από σπιτικό μαλακτικό που γίνεται με ξύδι, νερό και αιθέρια έλαια για άρωμα. Το ξύδι είναι απαραίτητο για να εξουδετερώσει τη σόδα που περιέχει το απορρυπαντικό. Μην ανησυχείς, δε πρόκειται να αφήσει καθόλου οσμή στα ρούχα. Αν είναι ήδη γαριασμένα δοκίμασε να τα μουλιάσεις για κανένα δίωρο μέσα σε μια λεκάνη με καυτό νερό με κάποιο οξύ, λεμόνι (1 κούπα) ή λευκό ξύδι (2 κούπες), και μετά άπλωσε τα στον ήλιο. Ελπίζω να βοήθησα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπερα και σε ευχαριστω για την αμεση απαντηση. Αφ΄ οτου σε ανακαλυψα, στηριζομαι επανω σου και στην γνωμη σου. Διαβασα πολλες αναρτησεις, εσυ ομως μου εμπναιεις εμπιστοσυνη. Σε λιγες μερες αναμενεται να ξακινησω την κατασκευη υγρου σαπουνιου εξ αρχης και θα σε χρειαστω. Απ΄δω και περα θα χρησιμοποιω το λαδι καρυδας πολυ, οποτε νομιζω οτι θα διορθωθουν πολλα πραγματα. Με κακομαθαινεις και περιμενω με αγωνια καθε σου αναρτηση και καθε νεα συνταγη. Σ΄ευχαριστω για ολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα συγχαριτήρια για οσα μας προσφέρεις. Εχω ενα πρόβλημα με το υγρό πιάτων. Ενώ καθαρίζει πολύ καλά στο ξέβγαλμα μου αφίνει μια λυπαρότητα τι μπορώ να κανω γιαυτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σωκράτη σε ευχαριστώ πολύ. Δοκίμασε να βάλεις πάνω στο σφουγγάρι σου και λίγη σόδα φαγητού. Πιστεύω πως θα λύσει το πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γεια σας κ απο μενα! Καταρχην συγχαρητηρια για τα τοσα ενδιαφεροντα που μοιραζεστε μαζι μας κ την υπομονη σας σε μας τους αρχαριους. Η ερωτηση μου ειναι πολυ απλοϊκη. Οταν λετε πρασινο σαπουνι εννοειται αυτο που φτιαχνουμε για μας με ελαιολαδο κ ισως καποιο ελαιο μεσα; Αν ναι, πειραζει να ειναι... εμπλουτισμενο;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θα μπορούσα να προσθέσω σόδα φαγητού, για καλύτερο αποτέλεσμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. θα ηθελα να ρωτησω ειτε για απορυπαντικο πλυντηριου ειτε για οποιαδηποτε αλλη συνταγη που ζηταμε απαραιτητος καλες καθαριστικες ιδιοτητες, οταν λεει μια συνταγη σαπουνι ελαιολαδου εννοει παντα με σκετο ελαιολαδο? γιατι αν το κανεις στο soapcalc εχει μηδεν καθαριστικες ιδιοτητες. κ επεισης αλλο ελαολαδου αλλο καστιλης , αλλο μασσαλιας? ειναι καποιο ιδιο με το αλλο? κ τι περιεχει το λεγομενο μασσαλιας κ καστιλη? απο ελαια? ευχαριστω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF