9 λάθη κατά τη χρήση βοτάνων

Η λήψη σκευασμάτων με βότανα, πρέπει να συνοδεύεται με σύνεση και γνώσεις. Πριν αρχίσετε να λαμβάνετε κάποιο βότανο, ερευνήστε τις παρενέργειες και τη συνέργεια του με τη φαρμακευτική αγωγή που πιθανώς λαμβάνετε.
Όλα λοιπόν με μέτρο και με γνώση. Οι πληροφορίες που παραθέτω παρακάτω είναι για ενημερωτικούς σκοπούς. Για ιατρικές συμβουλές απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό. Όταν χρησιμοποιείτε βότανα, κάνετε τα εξής λάθη:

1. Βασίζεστε αποκλειστικά στις πληροφορίες των εταιρειών.
Υπάρχουν πληροφορίες που αποκρύπτονται και παρενέργειες που ελαχιστοποιούνται σκόπιμα από τις εταιρείες που παρασκευάζουν συμπληρώματα διατροφής. Ερευνήστε σε πολλές μεριές πριν πάρετε κάποιο συμπλήρωμα και καλύτερα από ανεξάρτητες επιστημονικές πηγές και μελέτες.

2. Δεν ενημερώνετε το γιατρό σας για τα βότανα που λαμβάνετε ή σταματάτε μόνοι σας την αγωγή που σας συνέστησε.
Σε μια έρευνα του 1997 ανακαλύφτηκε πως οι μισοί Αμερικανοί λάμβαναν κάποιο βοτανικό σκεύασμα ή άλλο συμπλήρωμα, ενώ από αυτούς μόνο το 1/3 είχε ενημερώσει το γιατρό του.


Η απόκρυψη τέτοιων πληροφοριών από το γιατρό μας ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας. Πολλά βότανα και ουσίες αλληλεπιδρούν με τα φάρμακα, αυξάνοντας ή μειώνοντας τη δράση τους. Κρατήστε το φυλλάδιο οδηγιών από το συμπλήρωμα που χρησιμοποιείτε και δείξτε το στο γιατρό σας. Άλλωστε, oι γιατροί δε τα ξέρουν όλα...

3. Λαμβάνετε βοτανικά συμπληρώματα πριν ή μετά από χειρουργείο.
Αν λάβατε κάποιο τέτοιο σκεύασμα, ενημερώστε έγκαιρα το χειρουργό σας. Πολλά από αυτά τα βότανα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα της αναισθησίας ή να προκαλέσουν ανεξέλεγκτη αιμορραγία. Θα πρέπει να διακόπτονται 2-3 εβδομάδες πριν το προγραμματισμένο χειρουργείο. Μερικά από αυτά τα βότανα είναι το gingko, ginseng, πιπερόριζα, σκόρδο, σπαθόχορτο, βαλεριάνα, Ωμέγα-3-6-9 λιπαρά οξέα, ιχθυέλαια, χαμομήλι, βιταμίνη Ε, Q10, χονδροϊτίνη, goldenseal κτλ.

4. Δε λαμβάνετε το συμπλήρωμα στο προκαθορισμένο διάστημα.
Μη ξεχνάτε πως για να οφεληθείτε από τις ιδιότητες ενός τέτοιου σκευάσματος πρέπει να το λαμβάνετε συστηματικά, όπως σας προτείνεται στις οδηγίες χρήσης ή όπως σας συστήνει ο ιατρός σας. Αν παίρνετε μια κάψουλα το καλοκαίρι και μια τα χριστούγεννα, μη περιμένετε να δείτε αποτέλεσμα. Αυτό είναι ένα λάθος που κάνω εγώ πολύ συχνά.

5. Αισθάνεστε κόπωση και αρχίζετε να παίρνετε βότανα για ενέργεια και ευεξία.


Αν νιώθετε συμπτώματα, όπως σωματική και πνευματική κόπωση, έλλειψη ενέργειας και εξάντληση, η πρώτη σας δουλειά είναι να κάνετε μια βόλτα στο γιατρό σας και όχι στο φαρμακείο για συμπληρώματα με βότανα. Τα συγκεκριμένα σκευάσματα μπορεί να σας βοηθήσουν, αλλά πρώτα πρέπει να αποκλειστούν καταστάσεις όπως αναιμία, άσθμα, υποθυρεοειδισμός, υπνική άπνοια και κατάθλιψη, καρδιολογικές παθήσεις, διαβήτης, ηπατικές και νεφρικές διαταραχές κτλ. που χρήζουν ιατρικής παρακολούθησης.


6. Λαμβάνετε φυτικά υπακτικά για να ρυθμίσετε τη λειτουργία του εντέρου.
Τα σκευάσματα αυτά βοηθούν, αλλά οδηγούν πολύ γρήγορα σε εξάρτηση, με αποτέλεσμα όταν διακόπτονται να εμφανίζεται επίμονη δυσκοιλιότητα. Ειδικότερα, σκευάσματα με φύλλα Αλεξανδρείας (Senna alexandrina) δε πρέπει να λαμβάνονται για περισσότερο από μια εβδομάδα. Η χρόνια χρήση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια του περισταλτισμού του εντέρου, χρόνια διάρροια, μυική αδυναμία, ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό, ηπατικές και νεφρικές διαταραχές. Αν έχετε "εθιστεί" στα φυτικά υπακτικά, μιλήστε με τον ιατρό σας για να σας βοηθήσει στη σταδιακή απεξάρτηση του οργανισμού.

7. Παίρνετε φυτικά συμπληρώματα και φαρμακευτική αγωγή που σε συνδυασμό προκαλούν αιμορραγία.
Τα αντιπηκτικά φάρμακα δε πρέπει να συνδυάζονται με συμπηρώματα βοτάνων που αυξάνουν τη δράση τους, όπως: Αλόη, χαμομήλι, σκόρδο, πιπερόριζα (Ginger), Goji berry, σαλιβουρία (Gingko biloba), συνένζυμο Q10, φασκόμηλο, αρπαγόφυτο (Devil's claw), φλοιός ιτιάς (Willow bark), Saw Palmetto, Dong Quai, κτλ. Αν λαμβάνετε κάποιο ή κάποια από αυτά τα συμπληρώματα συμβουλευτείτε έναν ιατρό για τις πιθανές παρενέργειες. Ίσως χρειαστεί να υποβληθείτε σε εξετάσεις πήξης του αίματος.

8. Πίνετε ρόφημα χαμομηλιού και παίρνετε φαρμακευτική αγωγή.

Παρόλο που οι περισσότεροι πιστεύουν πως το χαμομήλι είναι αβλαβές, έχει σοβαρές παρενέργειες όταν συνδυάζεται με συγκεκριμένα φάρμακα. Περίπτωση γυναίκας 70 ετών που λάμβανε αγωγή με βαρφαρίνη (αντιπηκτικό) εισήχθη στο νοσοκομείο με εσωτερική αιμορραγία, μετά από κατανάλωση χαμομηλιού για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.


Το χαμομήλι δε πρέπει να λαμβάνεται σε συνδυασμό με καρδιολογικά φάρμακα, όπως βαρφαρίνη (πχ. Sintrom), κλοπιδογρέλη (πχ. Plavix), ασπιρίνη, προπρανολόλη (πχ. Inderal), θεοφυλλίνη, καθώς και τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, όπως κλοπιπραμίνη (πχ. Anafranil) κτλ. Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

9. Λαμβάνετε βότανικά σκευάσματα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σε συνδυασμό με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
Τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα χορηγούνται για την πρόληψη της απόρριψης του οργάνου, σε περίπτωση μεταμόσχευσης, καθώς και σε αυτοάνοσες παθήσεις όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, διαβήτης τύπου 1, νόσος του Addison, πολλαπλή σκλήρυνση κτλ. Αν λαμβάνετε τέτοια ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, όπως κυκλοσπορίνη, κορτικοστεροειδή, μεθοτρεξάτη και αζαθειοπρίνη, σε καμία περίπτωση μη πάρετε συμπληρώματα με βότανα όπως Echinacea, Astragalus Root (Huang Qi), Ginseng, Licorice Root, Glucosamine και συμπληρώματα με ψευδάργυρο.



Τα links προς τα προϊόντα της συγκεκριμένης εταιρείας δε προστέθηκαν για διαφήμιση ή δυσφήμιση. Ο λόγος είναι επειδή η συγκεκριμένη εταιρεία έχει πολύ μεγάλη γκάμα σε συμπληρώματα διατροφής και βοτανικά σκευάσματα.

0 comments:

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF