Επικίνδυνα συστατικά καλλυντικών

Τα οργανικά προϊόντα προσωπικής περιποίησης δείχνουν να κερδίζουν έδαφος και να γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή στους καταναλωτές. Πολλοί όμως καταναλωτές δε θέλουν να αποχωριστούν τα συνθετικά καλλυντικά που χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα. Το λιγότερο που μπορώ να κάνω από τη μεριά μου, είναι να ενημερώσω τους καταναλωτές της δεύτερης ομάδας για τα επικίνδυνα συστατικά που περιέχονται σε αυτά, ώστε να μπορέσουν τουλάχιστον να τα αποφύγουν. Η πρώτη συμβουλή μου είναι πάντα να διαβάζετε τα συστατικά στην ετικέττα. Ποτέ δε μπορείτε να είστε σίγουροι για το πως θα αντιδράσει ο οργανισμός σας σε αυτά τα χημικά. Οι κατασκευαστές συνήθως χρησιμοποιούν κατώτερης ποιότητας και συχνά καρκινογόνες ουσίες, επειδή είναι πιο φθηνές από τις οργανικές. Όλα για το κέρδος.

Parabens
Τα parabens χρησιµοποιήθηκαν ως συντηρητικά φαρµακευτικών σκευασµάτων στα µέσα του 1920 και κατόπιν χρησιµοποιήθηκαν τόσο για τη συντήρηση τροφίµων, όσο και καλλυντικών. Συντηρούν λίπη και έλαια, πρωτεΐνες, σαµπουάν και conditioner, προϊόντα καθαρισµού και ενυδάτωσης του δέρματος, αρώµατα, σαπούνια, make up, αντηλιακά και αμέτρητα άλλα προϊόντα. Θα τα βρείτε συχνά με τα προθέματα ethyl-, methyl-, butyl-, Isobutyl-, benzyl-, poly- και propyl-. Αυτές οι τοξίνες είναι πάρα πολύ επικίνδυνες. Προκαλούν αλλεργίες και εξανθήματα, ορμονικές διαταραχές (European Commission on Endocrine Disruption), πολυοργανική τοξικότητα και είναι οι νούμερο 1 καρκινογόνες ουσίες της αγοράς, που πρέπει να αποφεύγετε πάση θυσία, τόσο για τον εαυτό σας όσο και για το περιβάλλον. Πρακτικά έχουν απαγορευτεί, ωστόσο κυκλοφορούν ακόμα. Το γιατί δε το γνωρίζω.

Ethylene glycol
Η
αιθυλενογλυκόλη ή αιθανοδιόλη είναι ένα συνθετικό, άχρωμο, ελαφρώς δυσκίνητο υγρό, με γλυκιά γεύση που απορροφά ύδωρ. Χρησιμοποιείται στη παραγωγή αντιψυκτικών υγρών και είναι συστατικό στα υδραυλικά υγρά φρένων, στη μελάνη των στυλό, των σφραγιδών και των τυπογραφείων. Χρησιμοποιείται ακόμα ως διαλύτης στη βιομηχανία πλαστικών και χρωμάτων και από αυτή την ουσία παράγονται οι πολυεστερικές ίνες. Χρησιμεύει, επίσης στη παραγωγή διαφόρων επιστημονικών παρασκευασμάτων και θεραπευτικών ουσιών. Στα καλλυντικά χρησιμοποιείται ως υγραντικός, αρωματικός και διαλυτικός παράγοντας και ως ρυθμιστικό της πυκνότητας (ιξώδους) των προϊόντων.
Είναι γνωστή τοξική ουσία για το ανθρώπινο αναπνευστικό (EPA Hazardous Air Pollutants), για χρήση στη περιοχή γύρω από το στόμα-χείλια (European Union - Classification & Labelling) και ενοχοποιείται για νεφροτοξικότητα (Agency for Toxic Substances and Disease Registry) και τοξικότητα στο αίμα (US EPA, Air Risk Information Support Center). Κυκλοφορεί και με τις ονομασίες: Glycol, 1,2-Dihydroxyethane, 1,2-Ethanediol, 2-Hydroxyethanol, Ethane-1,2-Diol, 1,2-Ethandiol. Δηλαδή 1... 2... στο 3 έχεις αναπνευστική ανεπάρκεια.

Polyethylene Glycol (PEG)
Παρόμοια ουσία με τη παραπάνω, είναι πολυμερές του οξείδιου του αιθυλενίου. Είναι διαλυτική και εφυγραντική ουσία, παράγωγο του πετρελαίου, που χρησιμοποιείται για να γίνεται παχιά και απαλή η υφή των καλλυντικών προϊόντων. Η επαφή του χημικού με το δέρμα, απογυμνώνει την επιδερμίδα από τα φυσικά του έλαια, τη καθιστά επιρρεπή σε ερεθισμούς και αλλεργίες και, τέλος, προκαλεί πρόωρη γήρανση. Έχει εμφανίσει και αυτή καρκινογενέσεις και κατηγορείται για πρόκληση αλλοιώσεων στο ανθρώπινο DNA, καθώς και τερατογεννέσεις (Environment Canada Domestic Substance List, U.S. Food and Drug Administration). Αναφέρεται και ως PEG-7.

Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
Είναι επιφανειοδραστικός και αφριστικός παράγοντας. Οδοντόπαστες, σαπούνια, σαμπουάν, αφρόλουτρα και αφρίζοντα καθαριστικά προσώπου έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό· το SLS. Εκτός από το να προσφέρει "λαμπερά μαλλιά" και "όμορφη επιδερμίδα", προκαλεί βλάβες στα τριχοθυλάκια, στο δέρμα, βλάβες στα μάτια των παιδιών και ηπατοτοξικότητα. Απορροφάται από την επιδερμίδα εξαιρετικά γρήγορα, είναι πολύ ερεθιστικό και επηρρεάζει, μακροπρόθεσμα, όργανα όπως οι πνεύμονες, η καρδιά και ο εγκέφαλος (Cosmetic Ingredient Review Assessments). Μείνετε μακριά από προϊόντα πλούσια σε SLS, αν θέλετε να διατηρήσετε την υγεία σας. Και να θυμάστε: Ότι αφρίζει, δεν είναι χρυσός... Αποφύγετε ότι μοιάζει με: Monododecyl Ester, Monododecyl Ester Sodium Salt Sulfuric Acid, Sodium Dodecyl Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate, Sulfuric Acid, AI3-00356, Akyposal SDS, Aquarex ME, Aquarex Methyl.

Isopropyl Alcohol
Είναι παράγωγο της αιθυλικής αλκοόλης, που στη κοινή μας γλώσσα είναι το οινόπνευμα. Είναι διαλυτικός, αντιαφριστικός και αρωματικός παράγοντας που μειώνει παράλληλα το ιξώδες του προϊόντος. Πολλά προϊόντα περιποίησης σώματος περιέχουν ισοπροπυλική αλκοόλη, η οποία ξηραίνει και απογυμνώνει το δέρμα μας από το φυσικό του σμήγμα και οι πόροι του γίνονται ευάλωτοι σε βακτήρια και ερεθισμούς. Μετά από επαναλαμβανόμενη χρήση παρατηρούνται εμφανή σημάδια πρόωρης γήρανσης. Είναι γενικά ερεθιστική ουσία για το δέρμα, τα μάτια και τους πνεύμονες (European Union - Classification & Labelling) και ενοχοποιείται για γενικευμένη οργανική τοξικότητα και κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα (California EPA, Office of Environmental Health Hazard Assessment). Η εισπνοή της ουσίας προκαλεί ζάλη, ίλιγγο, κεφαλαλγία, νάρκη και σε υψηλές δόσεις το θάνατο. Δεν έχει αποδειχτεί επισήμως καρκινογενετική δράση αλλά ενοχοποιείται για τερατογεννέσεις. Κυκλοφορεί και με τις ονομασίες: 1-Methylethanol, 2-Hydroxypropane, 2-Propanol, Isopropanol, Propan-2-ol, Sec-Propyl Alcohol, 1-Methylethyl Alcohol.

Ethanolamines (DEA, MEA, TEA)
Οι ουσίες αυτές είναι διαφανείς και άχρωμες, μικρού μοριακού βάρους, ενώσεις αμμωνίας, με οσμή αμμωνίας, που χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά ως γαλακτωματοποιητές, ως παράγοντες αφρισμού και ως ρυθμιστικά του pH. Θα τις βρείτε στις ετικέττες των προϊόντων με τις ονομασίες DEA, MEA και TEA, που σημαίνουν αντίστοιχα diethanolamine, monoethanolamine και triethanolamine. Προστίθενται σε σαπούνια, σαμπουάν, αφρόλουτρα, αφρίζοντα καθαριστικά προσώπου, προϊόντα styling, προϊόντα μακιγιάζ, βαφές μαλλιών, αφρούς ξυρίσματος και αντιηλιακά. Κοινώς, παντού. Η συμβολή των ουσιών αυτών στον οργανισμό μας είναι η καρκινογόνος δράση τους, μετά από παρατεταμένη χρήση, όπως παρατηρήθηκε εργαστηριακά σε πειραματόζωα (Association of Occupational and Environmental Clinics). Τώρα και στο σπίτι σας. Γενικά αποφύγετε ότι μοιάζει με: Cocamide DEA, Cocamide MEA, DEA-Cetyl Phosphate, DEA Oleth-3 Phosphate, Lauramide DEA, Linoleamide MEA, Myristamide DEA, Oleamide DEA, Stearamide MEA, TEA-Lauryl Sulfate, Triethanolamine.

Υποπροϊόντα του πετρελαίου, παραφίνες (Mineral Oils)
Lotion, προϊόντα αφαίρεσης μακιγιάζ και κραγιόν περιέχουν παράγωγα του πετρελαίου (υδρογονάνθρακες). Λόγω της χημικής δομής του πετρελαίου, το δέρμα μας δίνει πραγματική μάχη για να κατορθώσει να το απορροφήσει. Συχνά οι ουσίες αυτές συνδέονται με δερματολογικά προβλήματα, φράσσουν τους πόρους του δέρματος και προκαλούν μολύνσεις και φλεγμονές (σπυριά, μαύρα στίγματα, πανάδες, πρόωρη γήρανση). Καλύπτουν σε τέτοιο βαθμό το δέρμα που δε του επιτρέπουν να αναπνεύσει και να αποβάλλει τις τοξίνες. Συνώνυμα: Deobase, Heavy Mineral Oil, Light Mineral Oil, Liquid Paraffin, Liquid Petrolatum, Paraffin Oil, Paraffinum Liquidum, Petroleum White Mineral Oil, Prolatum Oil, Petroleum. Βάλτε πίσω στο ράφι ότι γράφει "ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ".

Ενώσεις αλουμινίου (Aluminium)
Ένα ένα πολύ κοινό συστατικό στη βιομηχανία των καλλυντικών και προϊόντων μακιγιάζ, όπου χρησιμοποιείται
ως χρωστική, αλλά και πολύ διαδεδομένο στα αποσμητικά. Αποδεδειγμένα οι ενώσεις αλουμινίου είναι νευροτοξικές ουσίες και απορροφώνται ταχέως από το δέρμα (FDA, EPA Toxic Release Inventory). Οι ενώσεις αυτές διακόπτουν τη φυσική διαδικασία εφίδρωσης του σώματος, συρρικνώνουν τους ιδρωτοποιούς αδένες και φράσσουν τους πόρους του δέρματος. Μπορεί ακόμα να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Πρέπει να τα αποφεύγονται πάση θυσία και ιδιαίτερα από τις γυναίκες, στις οποίες τα χημικά από τις μασχάλες φτάνουν μέσω των λεμφαδενών στο στήθος, όπου και συσσωρεύονται, προκαλώντας ακόμα και καρκίνο. Συμπέρασμα: Αν γράφει "αλουμίνιο", το πετάς όσο πιο μακριά γίνεται.
Όλες οι παραπάνω ουσίες κυκλοφορούν ελεύθερα στην αγορά, παρά τις εργαστηριακές αποδείξεις για την επικιδυνότητα τους στην υγεία μας. Άλλωστε οι βιομηχανίες καλλυντικών είναι πανίσχυρες και το αποδεικνύουν, σκοτώνοντας μας καθημερινά και από λίγο.

  
Credits: ewg.org

4 σχόλια:

  1. Ενημερωτικο το άρθρο σου, ειναι σοκαριστικο τι ουσιες ερχονται σε επαφη με το σωμα μας. Το εβαλα και στη σελιδα μου στο fb: amamelisOils

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πράγματι Κική μου.
    Και είναι τόσο απλό να φτιάξουμε τα δικά μας καλλυντικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF