Βάμμα για τα δοντάκια του μωρού

Μη χρησιμοποιείτε φάρμακα τη περίοδο που το μωρό σας βγάζει δόντια και είναι όλο γκρίνια. Χρησιμοποιήστε φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης, όπως ένα βάμμα (αλκοολικό διάλυμα) από χαμομήλι που θα περιγράψω παρακάτω.

Είναι πολύ δημοφιλής μέθοδος αντιμετώπισης του προβλήματος στο εξωτερικό, όπου οι φυσικές εναλλακτικές κερδίζουν συνεχώς έδαφος ανάμεσα στους καταναλωτές. Μερικά πράγματα δε μπορούν να διορθωθούν μόνο με τη διατροφή και τότε φθάνει η ώρα του φυσικού φαρμακείου.
Το χαμομήλι είναι ένα από τα αγαπημένα μου βότανα για τις ιδιότητες του, τη γεύση και το άρωμα του. Είναι από τη φύση του καταπραϋντικό και ήπια αναλγητικό. Γιαυτό και το δίνουν πόσιμο στα νεογνά, ώστε να τα ανακουφίσουν από κολικούς και αέρια. Για να φτιάξετε το βάμμα θα χρειαστείτε:
  1. ½ με 1 κούπα φρέσκο ή αποξηραμένο χαμομήλι
  2. 1½ με 2 κούπες βραστό νερό
  3. 1½ με 2 κούπες βότκα ή τσίπουρο
  4. Βάζο με αεροστεγές καπάκι
  5. Σκουρόχρωμο μπουκαλάκι με σταγονόμετρο
Βάλτε τα άνθη χαμομηλιού στο καθαρό και αποστειρωμένο βάζο. Ρίξτε από πάνω το βραστό νερό, ίσα να καλύψει το χαμομήλι. Προσθέστε τη βότκα ή το τσίπουρο, ανακινήστε και κλείστε καλά το καπάκι. Αποθηκεύστε το βάζο σε ένα σκοτεινό και δροσερό μέρος για 4 - 6 εβδομάδες και ανακινείτε το καθημερινά. Μόλις περάσει ο απαιτούμενος χρόνος, σουρώστε το μίγμα και βάλτε το σε αποστειρωμένο σκουρόχρωμο μπουκαλάκι με σταγονόμετρο. Το αποτέλεσμα που θα πάρετε θα είναι ένα δυνατό βάμμα. Βρέξτε το δάκτυλο σας με λίγο από το υγρό και κάντε απαλό massage στα ούλα του μωρού, όπως θα κάνατε με τη κρέμα από το φαρμακείο.

Σημειώσεις
Με αυτό το τρόπο μπορείτε να φτιάξετε βάμμα από οποιοδήποτε βότανο.
Αν το μωράκι σας υποφέρει από κολικούς, μπορείτε να του δώσετε να πιεί μερικές σταγόνες από το βάμμα.

3 σχόλια:

  1. Καλημέρα σας!
    Συγχαρητήρια για το blog που έχετε φτιάξει, είναι εξαιρετικά προσεγμένο από κάθε άποψη, και πάλι Μπράβο σας!!!
    Ο γιατρός λέει -για τα μωράκια- είναι επικίνδυνο το αλκοόλ και υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης βάζοντάς το στα δοντάκια του, πόσο μάλλον να το πιει, λογικό δεν είναι να απαγορεύεται και το βάμμα??
    Με τιμή
    Αλεξάνδρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.
    Εύλογη η απορία σας. Ο κυριότερος μηχανισμός που κάνει τη συνταγή ασφαλή είναι οτί το αλκοόλ εξατμίζεται από τη θερμότητα, όταν προσθέτουμε από πάνω του το βραστό νερό. Η λογική της περιστρέφεται στη παλιά τεχνική με το ούζο, μόνο που εδώ είναι πολύ μικρότερη η ποσότητα αλκοόλ και η συνταγή είναι ενισχυμένη με χαμομήλι που καταπραΰνει. Η τελική δόση αλκοόλης που φτάνει στο παιδί είναι απειροελάχιστη, γιατί βάζουμε μια σταγόνα στο δάκτυλο μας και υγραίνουμε τα ούλα του μωρού.
    Αν έχετε τον οποιαδήποτε ενδοιασμό σχετικά με την ασφάλεια του συγκεκριμένου βάμματος (ή οποιουδήποτε άλλου αντίστοιχου χειροποίητου προϊόντος) πάντα λέω πως πρέπει να συμβουλεύεστε τον παιδίατρο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντα υπάρχει και η εναλλακτική της γλυκερίνης, αν δε θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αλκοόλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF