Λαδάκι για την ωτίτιδα

Θυμάμαι σαν παιδί 2-3 περιστατικά όπου ξύπνησα μέσα στη νύχτα ουρλιάζοντας από τον πόνο στο αυτί και τη μαμά μου να τρέχει να μου στάξει μερικές σταγόνες από το ζεστό λάδι του καντηλιού. Σίγουρα οι περισσότεροι από εσάς, ή τα παιδιά σας, θα έχετε βιώσει κάποιας μορφής ωτίτιδα ή φλεγμονή στο αυτί και γνωρίζετε πόσο επώδυνο είναι.


Καλά και άγια τα παυσίπονα και οι αντιβιώσεις αλλά ήρθε πια καιρός να μάθουμε πως θα αντιμετωπίσουμε την ωταλγία με φυσικούς τρόπους. Ουσιαστικά είναι το ίδιο ζεστό λάδι από το καντήλι που περιέγραψα παραπάνω με κάποιες επιπλέον βελτιώσεις.
Θα χρειαστείτε:
  1. 3-4 σκελίδες σκόρδο
  2. ¼ εώς ½ κούπα αποξηραμένο φλόμο
  3. Ελαιόλαδο (ίσα να τα καλύψει)
Καθαρίστε και κόψτε στα 4 το σκόρδο. Συνδυάστε όλα τα υλικά σε ένα μικρό κατσαρολάκι ή μπρίκι και θερμάνετε τα πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Η διαδικασία θα πάρει από 30 λεπτά μέχρι και 3 ώρες. Όσο πιο πολλή ώρα τα σιγοβράσετε τόσο πιο ισχυρό θα είναι το λαδάκι. Προσέξτε να μην έχετε πολύ δυνατή φωτιά και καεί το σκόρδο ή το βότανο. Σουρώστε το υγρό σας και βάλτε το σε ένα μπουκαλάκι με σταγονόμετρο.

Πως το χρησιμοποιώ;
Όταν έρθει η ώρα να το χρησιμοποιήσετε βάλτε το μπουκαλάκι για μερικά λεπτά σε bain marie να ζεσταθεί. Ενσταλλάξτε 2-3 σταγόνες στο αυτί που πονάει, 2-3 φορές την ημέρα. Το μπουκαλάκι με το λαδάκι αυτό θα σας κρατήσει για πολύ καιρό.
Το λαδάκι αυτό αποτελεί ένα φυσικό παυσίπονο. Αυτό δε σημαίνει πως δε θα χρειαστεί να επισκεφθείτε τον ιατρό σας με τη πρώτη ευκαιρία.



ΠΡΟΣΟΧΗ
Μη το χρησιμοποιήσετε σε αυτί που παρουσιάζει ωτορραγία ή ωτόρροια (ροή υγρού) ή εάν υποπτεύεστε ρήξη τυμπάνου. Σε αυτές τις περιπτώσεις αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.



Σημειώσεις
  • Εναλλακτικά μπορείτε να παραλείψετε το σκόρδο. Και το σκέτο λαδάκι κάνει θαυμάσια δουλειά.
  • Μπορούμε να παρασκευάσουμε το λάδι φλόμου με τον ίδιο τρόπο που φτιάχνουμε το σπαθόλαδο και το λάδι καλέντουλας.

6 σχόλια:

  1. καλησπερα...καταπληκτικο μπλογκ..σας παρακαλουθω ανελλιπως..αλλα το φλομο που θα το βρουμε;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα και σε ευχαριστώ. Αν δεν έχεις κάποιο ενημερωμένο βοτανοπωλείο στη περιοχή σου κάνε μια έρευνα στο internet. Το πουλάνε διαδικτυακά μερικά e-shop. Αν δε σου βγάζει κάποιο αποτέλεσμα ο όρος "φλόμος", δοκίμασε να το αναζητήσεις με το όνομα "βερμπάσκο".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. kalhspera...το ξανα λεω ποσο καταπληκτικο ειναι το μπλογκ σου!το βτρηκα το βοτανο και τα σιγοεβρασα οπως γραφει αλλα καηκε κ το σκορδο κ το βερμπασκο..με αποτελεσμα το λαδι να βγει καμενο!τι λες;σε ευχαριστω κ παλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μήπως έπρεπε να το βάλεις σε χαμηλότερη θερμοκρασία; Ουσιαστικά θέλουμε λίγη θερμότητα για να βοηθήσουμε τα συστατικά να εκχυλιστούν πιο γρήγορα, όχι να τα τσιγαρίσουμε.
    Αν δε μπορέσεις να το κάνεις με αυτό τον τρόπο δοκίμασε να βάλεις όλα τα υλικά μαζί (λάδι και βότανο) σε ένα βάζο, να το κλείσεις καλά και να το αφήσεις στον ήλιο για 3-4 εβδομάδες, ανακινώντας το καθημερινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. οκ...ισως το κανω ετσι..σε ευχαριστω κ παλι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα σας. Θέλω να σας ρωτήσω όσον αφορά τη μέση ωτίτιδα αυτός ο φυσικός τρόπος θα φέρει αποτελέσματα; Απλώς βουίζει το αυτί...δε βγάζει υγρό κλπ. Θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα ή μήπως η φυσική θεραπεία που προτείνετε είναι για ποιο σοβαρό πρόβλημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF