Φτιάξε στοματικό διάλυμα με βότανα

Πάνε χρόνια που αποχαιρέτισα μια και καλή το στοματικό διάλυμα του εμπορίου. Για εμένα προσωπικά αποτελεί την αιχμή του δόρατος των καρκινογόνων προϊόντων όλων των εποχών.


Η σπιτική εκδοχή κάνει όσα δεν ονειρεύτηκε ποτέ η εμπορική και επιπλέον είναι απόλυτα ασφαλής. Καθαρίζει τα δόντια και τα ούλα, φρεσκάρει την αναπνοή και σκοτώνει τα μικρόβια, που κατοικοεδρεύουν στη στοματική κοιλότητα, με φυσικό τρόπο.
Το γαρύφαλλο, και το παράγωγο του γαρυφαλέλαιο, αποτελεί παραδοσιακά αναπόσπαστο κομμάτι της φροντίδας και υγιεινής του στόματος και των δοντιών. Έχει φυσικές αντισηπτικές και βακτηριοκτόνες ιδιότητες και επιπλέον προσφέρει αναλγησία σε περίπτωση πονόδοντου. Το μύρο έχει και αυτό αντισηπτικές ιδιότητες σε ευρύ φάσμα μικροβίων και χρησιμοποιείται σε μολύνσεις της στοματικής κοιλότητας.
Θα χρειαστείτε:
  1. 200 gr vodka
  2. 1 κουταλάκι του γλυκού καρφάκια γαρύφαλλο
  3. 1 κουταλάκι του γλυκού δενδρολίβανο
  4. 2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένη μέντα
  5. 2 κουταλάκια του γλυκού μύρο (κοπανισμένο)
  6. 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο κανέλα ή μέντα (ή συνδυασμό)
  7. Βραστό νερό
Τοποθετήστε τα βότανα σε ένα μεγάλο και καθαρό βάζο με καπάκι που κλείνει καλά. Ρίξτε από πάνω λίγο βραστό νερό, ίσα να τα μουσκέψετε. Αυτό βοηθά να απελευθερωθούν τα ευεργετικά τους συστατικά.
Προσθέστε στο βάζο τη vodka. Κλείστε σφικτά το καπάκι και αναταράξτε το βάζο. Τοποθετήστε το σε ένα δροσερό σημείο του σπιτιού, μακριά από το ηλιακό φως. Το ανακινείτε καθημερινά και σε 2-3 εβδομάδες είναι έτοιμο.
Μόλις παρέλθει ο απαιτούμενος χρόνος αναμονής σουρώστε το διάλυμα από τα βότανα με ένα φίλτρο του καφέ και τοποθετήστε το σε ένα σκουρόχρωμο μπουκαλάκι με σταγονόμετρο. Προσθέστε το αιθέριο έλαιο και ανακινείστε καλά.

Πως το χρησιμοποιώ;
Αναμίξτε 30-40 σταγόνες από το διάλυμα με ¼ της κούπας νερό και κάντε στοματικές εκπλύσεις για 30 δευτερόλεπτα.

Σημειώσεις
  • Αν δε μπορείτε να βρείτε μύρο (ρητίνη) αντικαταστήστε το με αιθέριο έλαιο μύρου. 
  • Για επιπλέον καθαρισμό μη χρησιμοποιήσετε σκέτο νερό αλλά οξυζενέ. Θα κάνει τα δόντια σας να τρίζουν από καθαριότητα και θα σκοτώσει τα πάντα μέσα στο στόμα σας. Για τα μικρόβια μιλάω!

Credits: frugallysustainable, wellnessmama

10 σχόλια:

  1. Πόσες σταγονες αιθεριο ελαιο μυρου να βάλουμε αντι της ρητίνης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 30 σταγόνες περίπου. Ωστόσο προσπάθησε πρώτα να βρεις φυσική ρητίνη και αν δε βρεις βάλε αιθέριο έλαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αν δεν βάλω βότκα, γιατί δεν έχω αυτή τη στιγμή, και βάλω βάμμα από θυμάρι -που το φτιάχνω με τα χεράκια μου- δεν θα είναι καλύτερα;
    λέω εγώ τώρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μηπως μπορω να αντικαταστησω την ρητινη μύρου, με ίση ποσότητα μαστίχας ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και η μαστίχα ενδείκνυται, οπότε μπορείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επειδή κάνω ομοιοπαθητική όπου απαγορεύεται η χρήση μέντας, μπορώ να χρησιμοποιήσω δυόσμο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μάλλον όχι. Καλύτερα όμως θα είναι να ρωτήσεις την-τον ομοιοπαθητικό σου για να είσαι 100% σίγουρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα και συγχαρητήρια για το site! Μόλις έφτιαξα το στοματικό διάλυμα. Μου φαίνεται αρκετά ήπιο σε σχέση με του εμπορίου. Έχει το ίδιο αποτέλεσμα; Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να βάλω περισσότερες σταγόνες από το διάλυμα στο ¼ της κούπας νερό. Μήπως θα είναι επικίνδυνο αυτό για τα δόντια; Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έχει βότκα οινόπνευμα η γιατροί δεν το συνιστουνε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δηλαδή μπήκες στην διαδικασία να φτιάξεις σπιτικό στοματικό διάλυμα κι έβαλες μέσα αλκοόλ; Είναι όξινο, άρα διαταράσει το ph στου στόματος, είναι καρκινογόνο μακρυπρόθεσμα και ερεθιστικό. Δεν χρειάζεται. Νεράκι, απιονισμένο ή ένα απλό εμφιαλωμένο και λίγες σταγόνες τεόδεντρο που είναι αντιβακτηριαδικό και αντιμικροβιακό ταυτόχρονα αρκούν, όχι μόνο θα συντηρήσει το διάλυμα αλλά θα προσφέρεις αυτές τις ιδιότητες και στο στόμα σου. Προσθέτεις να θέλεις και αιθέριο έλαιο γαρύφαλου, λεβάντας και είσαι κομπλέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια σε greeklish, με ενσωματωμένα links, με υβριστικό ή απαξιωτικό περιεχόμενο καθώς και σχόλια με διαφήμιση προϊόντων δε θα δημοσιεύονται. Οι συνταγές και οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο blog δεν υποκαθιστούν ιατρικές οδηγίες ή φαρμακευτική αγωγή. Παρακαλούμε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας, πάσχετε από χρόνιες παθήσεις, είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Print Friendly and PDF